Chlupáči pozor ! Prodejna Říčany je trvale přesunuta do OC Lihovar, Barákova 237, Říčany !

Canicross neboli běh se psem

Ve dvou se to vždy lépe táhne ! :)

Počasí se nám umoudřilo do příjemných teplot, jaro hraje všemi barvami, vzduch je lehký…. idealní čas začít běhat. Že se Vám nechce? Vezměte s sebou Vašeho psího parťáka a věřte, že si to zamilujete :) nic Vás s vaším psím parťákem nespojí víc než společná činnost.

 

cani2

 

Na velikosti nezáleží

Váš psí kamarád může být jakkoliv velký, malý nebo jen voříšek. Stačí jen chuť a pejskovi aby byl nejméně přibližně rok. Ať už se rozhodnete běhat pouze rekreačně nebo zkusíte i nějaký ten závod  budete potřebovat tři základní věci:

  •  sedák neboli běžecký opasek pro Vás
  •  amortizační vodítko (odpružené)
  •  dobře padnoucí postroj na psa

Sedák rozkládá tah psa na Vaše tělo a uvolňuje Vám ruce. Tah by neměl být veden ze zad, ale jak už název napovídá,  jde ze sedací části a pod těžištěm těla. Je důležité vybrat si dobře padnoucí sedák, který Vás netáhne za záda, neklouže, předejdete tak bolavým zádům. Amortizační vodítko by mělo být v nataženém stavu dva metry dlouhé. Je to pupeční šňůra mezi vámi a psem. Odpružené vodítko tlumí nárazy  pro Vás i psa. Tah je plynulejší, příjemnější a v první řadě bezpečnější jak v zatáčkách nebo když pes náhle zabere. No a v neposlední řadě postroj na psa. Pro začátek můžete zvolit i krátký postroj, který  je vhodný i pro psy co tahu moc neholdují a spíše běží vedle Vás nebo pro začátečníky, kteří si chtějí běh vyzkoušet. Později jej využijete i na klasické procházky na který jej lze použít.

 

cani4

 

Jinak  do tahu jsou především dlouhé postroje, které netlačí na hrudník, rozloží váhu psa pro příjemný a plynulý běh. V dobře padnoucím postroji pes při práci nechrčí. Boční švy mu nezasahují za hrudík (ani příliš za přední končetiny ), může končit za i před kořenem ocasu a nevydírá srst. Pro běh se psem jsou ideální polní a lesní cesty, vyhýbáme se pokud možno asfaltu. Šetříme pohybový aparát. Pro začátek můžete jen klusat, sladit si tempo tak, aby jste pokud možno psa úplně nebrzdili, ale zas za ním neletěli. Učíme psa povely, bez kterých by to nešlo. Nejzákladnějšími povely, aby Vám to spolu pěkně běželo je povel při startu, strany a stůj. Můžete používat mezinárodní musherské povely jako je GO! (běž) HO!(levá) DŽÍ(pravá) a stůj, nebo si stanovit vlastní povely, které vám i vašemu parťákovi budou vyhovovat. Důležité je chválit, být trpělivý a aby vás to oba bavilo.

cani3

 

Osobní návštěva se vyplatí

Na našem eshopu i kamenných prodejnách naleznete vybavení, které budete potřebovat. Doporučujeme ovšem navštívit kamennou prodejnu, kde s vámi vybavení vyzkoušíme tak, aby Vám oběma sedlo :) Sedáky i postroje máme k dispozici od značky Hurtta, dále pak Nonstop  a nově českého dlouholetého výrobce vybavení pro mushing a jiné sporty ManMat :)

Tak běhu zdar!  a packu na to…..