Všechny objednávky vytvořené od středy 27.03.2024 budou z důvodu stěhování skladu expedovány v úterý 02.04.2024 !

Čím nekrmit psa? Zde je seznam nevhodných potravin.

Nevhodná psí strava: Co může vašemu mazlíčkovi ublížit?

Všichni chceme dopřát svým čtyřnohým miláčkům to nejlepší. A odolat těm smutným psím očím je těžké. V dobré víře jim tak můžeme nevědomky uškodit nevhodným krmivem. Řada lidských potravin je pro psy toxická, a proto pokud mu nechcete způsobit vážné zdravotní problémy, je dobré se vyvarovat určitým potravinám, i kdyby šlo jen o malý kousíček. Čím tedy rozhodně nekrmit psa? Podívejte se na náš seznam nebezpečných potravin.

Pes a čokoláda

Čokoláda a káva

Nejvíce diskutovanou potravinou je bezesporu čokoláda. Z jakého důvodu je ale pro psy jedovatá? Čokoláda obsahuje toxickou látku zvanou theobromin, která poškozuje funkčnost slinivky břišní a zasahuje do regulace srdečního rytmu, kdy může vyvolat až smrt. Příznaky otravy se u každého jedince objevuje velmi individuálně, vždy ji ale doprovází průjmy, zvracení, křeče nebo třes. Toxicita rovněž závisí na podílu kakaa. Tedy čím více procent obsahuje, tím nebezpečnější je. Smrtelná dávka theobrominu u zdravého psa představuje 300 mg na 1 kg psa. Pro představu, tabulka hořké čokolády na vaření obsahuje 500 mg theobrominu. Podobně nebezpečná je i káva obsahující kofein.

Pokud nějakým nedopatřením váš pes pozře čokoládu, je důležité do dvou hodin vyvolat zvracení. Neprodleně také kontaktujte veterinárního lékaře.

Chcete pejskovi dopřát bezpečné mlsání? Můžete mu dopřát speciální čokoládu pro psy. Neobsahují totiž kakao, a navíc jsou vyráběny v rozmanitých příchutích.

Avokádo a další peckové ovoce

Toto exotické ovoce je v našich kuchyních stále populárnější. Málokdo už ale tuší, že pro naše čtyřnohé miláčky je toxické. Obsahuje látku persin, která způsobuje dýchací a zažívací obtíže. Díky vysokému obsahu tuku také poškozuje tkáně plic a srdce.

Nebezpečné ale mohou být i ostatní druhy ovoce, zejména peckové (meruňky, broskve, hrušky a třešně). To díky obsahu jednoduchých cukrů začne v trávicím traktu kvasit, a způsobuje nadýmání a průjem. Nezralé plody naopak obsahují velké množství kyselin, které způsobují zažívací obtíže.

Hroznové víno

Stejně jako většina ovoce, ani hrozny nebo rozinky nejsou pro psa vhodnou potravinou. Naopak jsou vysoce toxické po požití malého množství. Hroznové víno obsahuje neznámou látku, jež poškozuje ledviny a zapříčiňuje jejich selhání. Pokud není včas zahájena léčba, do čtyř dnů nastává smrt.

Česnek a cibule

Bez těchto surovin se neobejde žádná kuchyně. Oba druhy zeleniny jsou však pro psy nebezpečné ve všech svých podobách. Obsahují rychle se vstřebávající látky, které poškozují tvorbu červených krvinek starající se o přenos kyslíku. Způsobují tak dýchací problémy, k nimž se připojují příznaky v podobě apatie, zvracení, dušnosti, únavy a tmavé moči.

Rajčata

Nezralá rajčata obsahují látku tomatin, která je pro psy vysoce jedovatá. Otrava se projevuje rozšířením zornic, nadměrným sliněním, třesem, zvracením a průjmem. S postupem dozrávání plodů se tato látka snižuje a zralá rajčata tak nepředstavují nebezpečí.

Brambory

V syrových bramborách je přítomna toxická látka solanin, která se zlikviduje jejich povařením. Přesto nejsou brambory vhodnou potravinou, neboť bramborový škrob je hůře stravitelný a způsobuje střevní a žaludeční potíže.

Houby

Při sběru hub se svým čtyřnohým mazlíčkem se mějte obzvláště na pozoru. Houby sice rozdělujeme na jedlé, nejedlé a jedovaté, ale pro psa je většina hub toxických i v malém množství. Otrava se projevuje bolestmi, zvracením, průjmem, až bezvědomím a smrtí. V takovém případě je proto potřeba postupovat opravdu rychle a bezprostředně vyvolat zvracení včetně zkontaktování veterinární služby.

Ořechy a jádra

Pro nás makadamové ořechy jsou jedny z nejzdravějších, zatím co pro psa jsou riskantním pamlskem. Ořechy jsou nejen tučným alergenem, ale také hrozí, že jimi pes zadusí. Jejich konzumací se navíc může i otrávit. Intoxikace se projevuje zvracením, slabostí, poruchami koncentrace, třesem a teplotou. V horším případě hrozí ochrnutí a smrt.

Velmi nebezpečná jsou také jádra z ovoce, která mohou zablokovat průchodnost střev. Pecky hlavně obsahují amygdalin, z nějž se uvolňuje toxická látka známá jako kyanid, který může způsobit otravu a následný úhyn zvířete.

Mléčné výrobky

Může, nemůže. Jak to s těmi mléčnými výrobky vlastně je? Mléčné výrobky obsahují mléčný cukr (laktózu), kterou pes není schopen strávit a způsobují mu žaludeční obtíže. Někteří jedinci však mléčné výrobky snášejí bez větších problémů. Zejména pro štěňata představují kvalitní zdroj bílkovin, vitaminů a minerálů. Je proto možné v menší míře výrobky vyzkoušet. Myslete ale na to, že tyto výrobky slouží spíše jako zpestření a nebudou sedět každému psovi.

Při výběru těchto potravin je vhodné se zaměřit na kysané výrobky. Plně se vyhněte odtučněným a light výrobkům, ochuceným, s obsahem barviv a škrobu.

Syrový bílek

Nebezpečné jsou také syrové bílky obsahující látku avidin. Ta ruší účinnost vitaminu B, která je důležitá pro zdravou kůži a srst psa. Je proto dobré podávat pouze samotný žloutek. Z důvodu vyloučení salmonelózy je vhodné podávat vejce vařené.

Syrová játra

Přestože jsou játra u psů velmi oblíbenou pochutinou, neměli bychom je podávat často a ve velkém množství. Syrová i vařená játra obsahují mnoho vitaminu A, kdy hrozí předávkování, jež má vážné následky.

Tepelně upravené kosti

Vysoce nebezpečné je podávání tepelně upravených kostí, zejména pak kuřecích. Ty se totiž štěpí a během trávení mohou ostré a nestrávené zbytky vážně poškodit životně důležité orgány.

Sůl

Jakékoliv solené, smažené či kořeněné potraviny jsou nevhodné, neboť způsobují trávicí obtíže a poškozují slinivku. U větších plemen mohou vést k torzi žaludku. Rozhodně tak vynechte ze psího jídelníčku šunku, slaninu nebo párky, přestože tyto pochutiny psí čumák přirozeně lákají.