Chlupáči pozor ! Prodejna Říčany je trvale přesunuta do OC Lihovar, Barákova 237, Říčany !

Pes a Klíšťová Encefalitida

     Vlivem globálního oteplování dochází v našich podmínkách ke skoro celoročnímu výskytu klíšťat. Ta jsou aktivní i do nízkých teplot, tedy není nic neobvyklého že při 0 stupních Celsia naleznete na psovi klíště. Zimy jsou stále kratší a na teploty teplejší a to nahrává parazitům, kterých je stále víc a víc. Mezi nimi i klíště obecné, které je přenaš různých nemocí a mezi nimi i klíšťová encefalitida.


     Klíšťová encefalitida (zkratka FSME) je infekční virové onemocnění. Jejím původcem je flavivirus z čeledi Flaviviridae. Toto onemocnění napadá nervový systém, často se mu říká i zánět mozku nebo mozkových blan a je známé hlavně u lidí, u psa pak méně. Vir encefalitidy přežívá ve slinných žlázách klíštěte, proto k přenosu nemoci dochází zhruba po 2 hodinách od přisátí infikovaného klíštěte.
     Encefalitida je vcelku nebezpečná v tom, že po klíštěti nezůstává žádný flek, žádná stopa, jako u Boreliózy. Takže nemusíte zjistit, že vůbec na psovi nějaké infikované klíště bylo, natož, že zrovna u vašeho psa vůbec nějaká encefalitida propuká. Inkubační doba trvá zhruba 7-14 dní. Pokud u psa pozorujete nějaké níže jmenované příznaky, většinou to značí, že se rozvíjí těžký stav encefalitidy.
     Příznaky jsou: horečka, slabost, apatie, nechutenství, bolestivost krku a kloubů, neochota pohybu, zvláštní náklon hlavy, ochrutí končetin. V pokročilém stavu encefalitidy může pes kompletně ochrnout. Nelze vyloučit ani změnu chování, pes je podrážděný, mnohdy i agresivní.
     Diagnostikovat tuhle nemoc lze na základě klinických příznaků, dále dle MRI vyšetřením, od
běrem mozkomíšního moku, magnetickou rezonancí a odběrem krve.
     Léčba encefalitidy je velmi zdlouhavá, připadá v úvahu hospitalizace, infuzní terapie a podpůrná léčba. U tohoto onemocnění velmi záleží v jakém stádiu Encefalit
ydy se pes nachází. Někteří psi se z této nemoci zotaví a někteří bohužel to štěstí nemají.
     Důležitá je prevence! V první řadě je vhodné psa po procházce řádně prohlédnout – hlava, hruď, tlapy všetně meziprstí, podtlapí, břicho a kolem genitálů. Čím rychleji klíště naleznete, tím menší pravděpodobnost nákazy je. Nedílnou součástí prevence jsou antiparazitika. Ať už ve formě spot-onů (pipet), které působí cca 5 týdnů a aplikují se mezi lopatky psa. Nebo obojků, které se na
sazují vcelku těsně psovi na krk a které působí až 8 měsíců, dle druhu. A nebo tablety, které po požití psem fungují až 3 měsíce. Obojky a spot-ony, hlavně ty kvalitnější jsou k dostání i s repelentní složkou, tedy ne jen, že klíště zabijí, ale i odpudí než se vůbec stihne přisát. Existují i různé přírodní repelenty pro psy, kteří se pohybují hlavně venku. Mohou je používat jak psi, tak lidé.


     Toto onemocnění není přenosné ze psa na člověka, ale pouze z infikovaného klíštětě na člověka nebo z infikovaného klíštěte na psa. Jsou také známy případy, kdy proběhl přenos nemoci perorální cestou a to po pozření nepasterizovaných mléčných výrobků.
     Klíště je velmi nebezpečný přenašeč různých onemocnění, je proto potřeba se chránit. Sebe i svého psa a je jedno, zda to bude cestou chemickou – spot-ony, obojky, tablety nebo přírodní. Jen nezapomínejte, že přírodní přípravky nejsou vždy po jistotě. Nebojte se kontaktovat vašeho veterináře a proberte s ním, možná rizika spojená s onemocnění klíšťat a také vhodnou prevenci.