Chlupáči pozor ! Prodejna Říčany je trvale přesunuta do OC Lihovar, Barákova 237, Říčany !

Přehřátí u psa – rizika, prevence a první pomoc

Přehřátí u psa – rizika, prevence a první pomoc

Letní měsíce si každý z nás touží užít bezstarostně u vody. Stejně jako u lidí dochází vlivem vysokých teplot k úpalu či úžehu, také psi se mohou v horkých letních dnech rychle přehřát. Tento stav je pro naše mazlíčky život ohrožující a stačí jen pár minut, aby případ skončil tragicky. Víte, jak reagovat? Pojďte se naučit první pomoc při přehřátí psa, která mu může zachránit život. Přečtěte si i pár praktických rad, díky kterým přežije váš mazlíček tropy bez újmy.

Přehřátí psa

Jak poznat přehřátí u psa?

Nutno zdůraznit, že pes snáší horké letní dny snáší mnohem hůře než člověk. Je to dáno tím, že na rozdíl od lidského těla nemá pes na těle potní žlázy, které by jej dokázaly ochladit. Pár se jich nachází zespodu na tlapkách, avšak hlavním regulačním mechanismem je zrychlené dýchání s vyplazeným jazykem. Tyto způsoby ale nejsou natolik účinné jako u lidí, proto se může regulace tělesné teploty snadno narušit a způsobit takzvanou hypertermii neboli přehřátí. Sliněním navíc pes ztrácí ještě tekutiny, proto hrozí i riziko dehydratace.

Příznaky přehřátí u psa

Jakmile zaregistrujete první příznaky přehřátí u psa je důležité jednat co nejrychleji. Každá minuta hraje významnou roli a vážně ohrožuje vašeho mazlíčka na zdraví. Podle čeho můžete tento stav spolehlivě rozpoznat?

  • zrychlené a ztížené dýchání
  • zvýšená srdeční frekvence a teplota
  • zarudlé a suché sliznice a pokožka (zarudlé spojivky, skelný pohled)
  • nadměrné slinění – vazké sliny, nebo pěna u tlamy
  • apatie, malátnost, dezorientace, třes
  • zvracení, průjem, dehydratace
  • bez poskytnutí pomoci nastává bezvědomí a smrt

Rizikové skupiny

Někteří jedinci jsou z různých důvodů mnohem náchylnější na přehřátí. Citlivá jsou zejména štěňata a starší psi, obézní zvířata, psi s hustou podsadou, hyperaktivní a pracovní psi, brachycefalická plemena (tedy rasy se zkrácenou čenichovou partií jako je například buldoček, mops nebo boxer), větší plemena, nemocná zvířata nebo s vrozenou (srdeční) vadou či dýchacími obtížemi.

Pravidla první pomoci aneb jak správně chladit psa

Pokud budete nuceni pejskovi poskytnout první pomoc, myslete na to, že ochlazování musí být postupné. V žádném případě tak psa celého nenamáčíme do studené vody, ani mu nenabízíme ledové kostky. Vlivem náhlého teplotního rozdílu může dojít k šokové reakci organismu, což prohloubí závažnost situace. Vyvarujte se zbrklých reakcí, zachovejte chladnou hlavu a myslete na to, že správná a včasná reakce může vašemu čtyřnohému mazlíčkovi zachránit život.

Jaké jsou tedy správné kroky při ochlazování psa?

  1. Přenést psa na stinné, chladné místo, které je dobře větrané. Můžete použít i větrák. Je vhodné psa položit tak, aby měl hlavu výše než zbytek těla, jinak hrozí otok mozku.
  2. Postupně jej začněte ochlazovat, nejlépe od tlapek. Do vlhkého ručníku či jakékoliv jiné látky opatrně psovi zabalte tlapky. Otírat mu můžete také břicho, třísla, hřbet, hlavu a krk. Nikdy nepoužívejte studenou vodu nebo ledové kostky.
  3. Nabídněte psovi chladnou čerstvou vodu. Nenechávejte jej vypít velké množství naráz, mohlo by to vyvolat zvracení.
  4. Po stabilizaci stavu je nutná návštěva veterinárního lékaře.
  5. V případě bezvědomí a zástavě srdeční činnosti ihned zahájíme kardiopulmonální resuscitaci!

Koupání se psem

Prevence je základ

Aby nebyla první pomoc potřeba, je třeba myslet na prevenci. Víte, jak v letních měsících předcházet přehřátí psa? Tady je několik osvědčených tipů a rad, které můžete ovlivnit a ochránit tak zdraví vašeho mazlíčka.

Nestříhejte psovi srst

Srst je důležitým termoregulačním mechanismem, izoluje psa od zimy i horka. V žádném případě byste ji tak neměli stříhat, neboť mu spíše uškodíte. Pes se začne rychleji přehřívat a může se mu popálit i kůže. Husou srst raději pravidelně vyčesávejte, neboť se pes ochladí díky proudění vzduchu. V krajním případě je možné psa prostříhat efilačními nůžkami.

Nenechávejte psa v autě

Ročně jsou zaznamenány desítky případů, kdy si nezodpovědný majitel psa jde jen něco „na skok“ vyřídit, zatímco jeho čtyřnohý mazlíček čeká uvnitř rozpálené klece. Ano, řeč je o autě. Teploty se zde během chvilky vyšplhají až na 70 °C, bez ohledu na to, zda je auto ve stínu nebo necháte psovi otevřená okénka. V žádném případě ho tak nikdy nenechávejte čekat uvnitř!

Pokud cestujete MHD, je důležité zvolit správný typ náhubku. Pes by v něm měl mít možnost otevřít tlamu, aby se ochladil. Kovové, kožené, fixační a výcvikové ohlávky nebo plastové s hustou výplní nejsou vhodné!

Omezte sportovní aktivity

V letních měsících byste měli uzpůsobit režim procházek a venčit psa zásadně v ranních a večerních hodinách. V poledne a během odpoledních hodin byste měli brát psa ven jen na dobu nezbytně nutnou, tedy pro vykonání potřeby. Pokud potřebujete jít delší trasu, vezměte s sebou láhev s vodou.

Naučit odpočívat byste měli i aktivního psa, který by jinak s nadšením aportoval míčky po celý den. Fyzická aktivita zvyšuje tělesnou teplotu zvířete, proto myslete na to, že jakýkoliv trénink není přes horké dny vhodný.

Pokud můžete, vždy vyrazte do parku nebo lesa, kde je alespoň příjemný stín.

Pozor na městský asfalt

Zkoušeli jste si někdy v tropických horkách sáhnout na rozpálený asfalt? Nejen, že může vážně poškodit psovi polštářky na tlapkách, ale také dýchá horký vzduch, který z něj vychází. Pes tak nemá sebemenší šanci se ochladit. Proto platí jednoduché pravidlo, a to, že byste se měli těmto cestám vyhýbat, nebo na nich setrvávat co nejkratší čas.

Pořiďte chladicí podložku

Kvalitní odpočinek pejskovi nabídne chladicí podložka, která jej ochladí i v těch nejparnějších dnech. Rovněž je to skvělá a účinná pomůcka na cesty.

Zpestřením může být bazén pro psy, kde se chlupáč může zchladit kdykoliv bude chtít. Navíc v kombinaci s hračkou představuje skvělou zábavu. Jen je třeba psa před vstupem do vody zklidnit, aby jeho organismus neutrpěl šok.

Zajistěte dostatek pitné vody

Naprostým základem je neustálý přístup k čerstvé a chladné vodě. Pokud máte psa venku, je třeba misku umístit do stínu a zajistit, aby se nepřevrhla. Vodu pravidelně měňte. Dospělý zdravý pes průměrně za den vypije 100 ml na 1 kg váhy.