Chlupáči pozor ! Prodejna Říčany je trvale přesunuta do OC Lihovar, Barákova 237, Říčany !

Proč si pořídit zvíře z chovatelské stanice

Proč si pořídit zvíře z chovatelské stanice

Pořizujete si pejska, kočičku, nebo třeba morčátko? Ať už je váš budoucí parťák jakéhokoliv druhu, nevybírejte si jej na základě ceny, ale podle chovatele. Jak rozpoznat dobrého chovatele od množitele? Jaké výhody mají zvířata z chovatelských stanic? K čemu slouží průkaz původu? Na tyto otázky a mnohé další si dnes odpovíme.

Pes s PP

Proč si pořídit zvíře s průkazem původu?

Není chovatel jako chovatel. Při shánění parťáka do rodiny byste měli být obezřetní a vše si důkladně a s rozvahou promyslet. Zvíře je závazek na dlouhé roky a je potřeba k tomu tak přistupovat. Najděte si tu správnou chovatelskou stanici a neváhejte se vydat na osobní návštěvu – poznat chovatele, ale i prostředí, ve kterém jsou zvířata chována. Ptejte se, zjišťujte, poznávejte. Jen tak zvolíte správně.

Tady je 6 hlavních důvodů, proč je důležité si vybrat zvíře s průkazem původu:

  1. Čistokrevný původ. Při koupi zvířete z chovatelské stanice máte vždy jistotu čistokrevného původu, tedy že jedinec bude v dospělosti jasným představitelem svého plemene. A to nejenom vzhledem, ale i povahovými rysy.

Často se na inzertních portálech můžete setkat s pojmem „čistokrevný bez PP“. Avšak jedinec bez průkazu původu není čistokrevný a je to jen honosnější název pro voříška. Z takového jedince nikdy nevíte, co vám z něj vyroste.

 

  1. Záruční list alias Průkaz původu. Každé mládě si do nového domova odnáší i PP. Tento dokument představuje v podstatě rodný list, kde najdete veškeré údaje ke svému mazlíčkovi, od jména, chovatelské stanice, pohlaví, barvy, plemene až po číslo čipu. Představuje záruku původu zvířete, navíc u psů budete mít přehled až o čtyřech generacích předků, o nichž si můžete snadno dohledat veškeré další informace, které vás budou zajímat. Máte jistotu, že zvíře nepochází z příbuzenské plemenitby.

Je třeba zdůraznit, že průkaz původu obdrží každé mládě pocházející z chovatelské stanice. Bez ohledu na to, kolik bylo ve vrhu mláďat, zda je či není jedinec standardní, je určen na mazlíčka apod. Pokud vám tedy bude „chovatel“ tvrdit, že vámi vybrané zvíře průkaz původu z nějakého důvodu nemá, patrně jste přišli do styku s někým, kdo nemá ani oficiální chovatelskou stanici, byť se snaží pod její falešnou záštitou zvířata udat.

 

  1. Pevné zdraví. Chov je cílená plemenitba, kdy jsou zvířata pravidelně testována na veškerá genetická onemocnění. Jedinci, kteří neprojdou zdravotními testy jsou vyřazováni z chovu. Z chovatelské stanice si tak odvezete zvíře, které má jen ty nejlepší zdravotní předpoklady. Mládě navíc odchází do nového domova čipované, naočkované a odčervené.

O takovém luxusu si mohou bezpapírová zvířata nechat jen zdát. Tady na vás a vaši peněženku naopak čeká nemilé překvapení. Po čase se mohou objevit dědičné choroby, o nichž jste neměli ani potuchy. A to, že zvíře dostanete nemocné a bez potřebné vakcinace je jen třešnička na dortu.

 

  1. Socializované zvíře. Zvířata v chovatelských stanicích jsou domácími mazlíčky, kteří společně s dvounožci sdílí domov. Přichází tak do styku s nejrůznějšími zvuky, zvířaty, lidmi… Zvíře je zvyklé na ruch domácnosti a přechod do nového domova nebude problematický. Toto prostředí pak můžete spatřit i vy, pokud se budete o zvíře ucházet.

Kdežto nepapírová zvířata jsou bojácná a déle jim trvá než si v novém prostředí zvyknout. Často nemáte ani možnost se na mládě přijet podívat, vidět prostředí, ve kterém žije, natož matku vrhu.

 

  1. Nové zážitky, zkušenosti a přátelé. Rozšířený mýtus, že se psem s průkazem původu musíte obejít každou výstavu. Ale kdeže! Výstavy nejsou povinné a chovatel vás rozhodně nutit nebude. Je to jen příjemný bonus, který může i vám nabídnout novou alternativu trávení volného času. Kynologický svět je úchvatný a pokud proniknete do jeho tajů, zjistíte, že si svůj život už nedovede představit jinak. Voříšci mají ale vstup do tohoto světa zakázán.

 

  1. Chovatel je vám vždy nápomocen. Každé mládě, které od chovatele odchází, dostane kromě základní výbavičky také doživotní chovatelský servis. Pokud si nebudete v budoucnu s něčím vědět rady, vždy budete mít po ruce někoho zkušenějšího, na koho se můžete obrátit. A to je zejména v začátcích nesmírně cenná pomoc.

 

Ačkoliv si lásku zaslouží každý živý tvor, pokud z nějakého důvodu nejste schopni si pořídit zvíře s průkazem původu, adoptujte.