Chlupáči pozor ! Prodejna Říčany je trvale přesunuta do OC Lihovar, Barákova 237, Říčany !

První pomoc pro domácí mazlíčky

Mít zvíře je nejenom radost, ale také velká zodpovědnost. Jsou to velcí průzkumníci a sportovní nadšenci, které od nehody často dělí jenom krůček. Situace přicházejí náhle a vyžadují rychlý zásah z vaší strany. Víte, jak poskytnout první pomoc svému domácímu mazlíčkovi? Informace se mnohdy dozvídáme až ve chvíli, kdy se něco přihodí. Pojďte se tak podívat na několik nejčastějších stavů, s nimiž se můžete u psů setkat a jak laickou pomoc poskytnout. Co by v takových případech nemělo chybět ve vaší lékárničce?

První pomoc zvířete

Laická první pomoc

Ať už jsou naše zkušenosti jakékoliv, každého z nás může náhlý úraz našeho mazlíčka dostat do stresové situace. Základní pravidlo ale zní, zachovejte klid! Pes z vás vycítí vaši paniku, což jeho stavu rozhodně nepřispěje. Stejně tak mějte vždy po ruce mobilní telefon s uloženým telefonním číslem na veterinárního lékaře či nonstop kliniku. Zachránit život vašemu mazlíčkovi může i dobře vybavená lékárnička.

Tady je seznam 10 nejčastějších situací, které mohou potkat vašeho mazlíčka:

Průjem a zvracení

Pokud pes zvrací nebo má průjem, nepodávejte mu v prvních 12 až 24 hodinách krmivo, ale pouze čerstvou vodu. Jakmile se stav stabilizuje, můžete mu v malém množství nabídnout lehce stravitelnou potravu (například vařené drůbeží maso, mrkev nebo rýži). Při průjmu můžete psovi podat i živočišné uhlí nebo detoxikační gel, který pohltí toxiny a uleví mu od potíží. Do 48 hodin by měly symptomy odeznít. Pokud se tak nestane, je třeba vyhledat veterinárního lékaře. Stejně tak v případě, pokud se objeví krev ve stolici, je vodnatá, nebo mu zblednou sliznice.

Otrava

Při podezření na otravu je potřeba podat přípravek (například Enterozoogel) do 2 hodin od požití látky. V domácnosti je důležité se vyvarovat podávání některých nevhodných potravin, volně ložených léků, jedovatých rostlin nebo čistících prostředků, které by mohli vašemu mazlíčkovi způsobit zdravotní potíže. Situaci je dobré konzultovat s veterinářem, kdy můžete nechat udělat rozbor vzorku, pokud si nejste jisti, jaký jed váš pes pozřel.

Dušení

Pokud se pes začne dusit, bude se to projevovat kašláním, dávením, sliněním a třením čumáku. Některé předměty lze bez rizika vytáhnout z tlamy, avšak v dalších případech je ale nutné zasáhnout razantněji, jinak hrozí, že pes přestane dýchat a ztratí vědomí.

Jeden ze základních vypuzovacích manévrů je úder mezi lopatky. Pokud tento způsob nezabere, vyzkoušejte heimlichův chvat. Ten se však nedoporučuje u malých plemen, kde hrozí riziko zranění.

Přehřátí

Hypertermie představuje velké riziko hlavně v letních měsících, kdy se před tropickými teplotami neschováme ani doma. Naše čtyřnohé miláčky je tak třeba chránit. Jaká jsou rizika, prevence a první pomoc při přehřátí? Na to jsme pro vás sepsali samostatný článek, který by vás neměl minout.

Drobná poranění a další zranění

Pokud jde o drobná poranění jako je škrábnutí, krvácející dráp nebo zranění polštářku, je důležité ránu důkladně vyčistit. Nejprve je třeba ji zbavit povrchových nečistot, poté použít dezinfekční prostředky v podobě Betadine a podobných. Při vážnějších zraněních, jako je třeba kousnutí od druhého psa, je třeba nejprve zastavit krvácení z rány. Na postiženou oblast přiložte čistou gázu a tiskněte 10 minut. Pokud je rána hluboká a krvácení neustává, je potřeba vytvořit tlakový obvaz a vyhledat nejbližší veterinární službu. Rány mají tendence hnisat, hůře se hojí a zákrok odborníka je nezbytností.

Popáleniny

Popáleniny můžeme podle rozsahu a závažnosti rozdělit do tří stupňů. Ať už se úraz klasifikuje do kteréhokoliv z nich, je důležité, abyste postiženou část ochladili studenou vodou nejméně po dobu 15 minut. V žádném případě na místo nenanášejte žádné krémy. Toto pravidlo platí v případě všech typů popálenin. Poté neprodleně vyhledejte veterinární péči.

Zlomeniny

Okamžitý převoz zvířete na veterinární kliniku je v případě zlomenin ten nejlepší první krok. Zranění můžeme na převoz zpevnit obvazem a po celou dobu jízdy se zvíře snažíme podpírat. V případě otevřené zlomeniny ránu nefixujeme, maximálně ji překryjeme čistou látkou a mírníme krvácení.

Alergie

Při podezření na štípnutí hmyzem hraje důležitou roli místo, kam přišlo žihadlo. Pokud se nachází v tlamě nebo krku, otok může způsobit vážné respirační obtíže. Na dalších místech postačí vyjmout žihadlo a aplikovat studený obklad. Psovi je také možné dát polovinu tablety Zyrtec. Důležitý je odpočinek a sledování stavu.

Nebezpečí představuje také kousnutí od klíštěte. Abyste snížili riziko přenosu infekce, podívejte se na rady, jak psa spolehlivě ochránit před klíšťaty.

Křeče

Pokud se u psa objeví křečové záchvaty, je důležité zajistit, aby se nezranil. V žádném případě křečím nebraňte, nehlaďte ho a vyčkejte, až záchvat pomine. Neměl by trvat déle než 5 minut. Po odeznění může být pes dezorientovaný, nebo dokonce agresivní. Tento stav může známkou závažného onemocnění, je proto důležité ho stabilizaci dopravit k veterináři, který stanoví diagnózu a následnou medikaci.

Horečka

Normální teplota u psa se pohybuje od 37,5 °C do 39°C. Řadu akutních stavů může doprovázet horečka, ale ta také může být vyvolána zánětem nebo infekcí. Teplota se může krátkodobě zvýšit také stresem. Horečku u psa poznáte podle suchého, horkého čenichu a apatického chování. Ochlazováním ji můžete srazit, pokud ale teplota neklesá nebo bude vyšší než 39,5 °C je nutné kontaktovat veterinárního lékaře.

Kardiopulmonální resuscitace

Pokud pes upadne do bezvědomí a přestane dýchat, je jasné, že jde o život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou pomoc. Resuscitace má za úkol rozběhnout srdce i dýchání, a stejně jako u lidí se provádí stlačováním hrudníku a umělým dýcháním.

Nejprve umístěte psa na tvrdou podložku do polohy na bok, uvolněte dýchací cesty a vytáhněte jazyk. Poté začněte provádět masáž srdce. Hloubka tlaku je závislá na velikosti psa.

  • U malých plemen: Položte dlaň přímo na srdce nad úrovní lokte.
  • U středních plemen: Dlaní stlačujte hrudník na nejširším místě.
  • U velkých plemen: Masáž provádějte oběma rukama na nejširším místě hrudní kosti.

Vždy platí pravidlo: 15 stlačení na 2 vdechy do čenichu.

Pokračujte v masáži, dokud se neobjeví puls a dech. Před zahájením KPR kontaktujte veterinární pohotovost, aby vás po příjezdu mohl někdo vystřídat.

Co by nemělo chybět ve vaší lékárničce?

Na závěr si sdělíme, co je důležité, aby bylo součástí domácí lékárničky. Pokud dojde k nějakému úrazu, může vám její obsah pomoci situaci zdárně vyřešit.

  • Obvazový materiál (gáza, obinadla, obvazy, sterilní komprese)
  • Nůžky
  • Pinzeta
  • Léky (enterozoogel, smecta, antihistaminika, vazelína, betadina)
  • Náplasti
  • Rukavice
  • Stříkačka
  • Teploměr
  • Botička
  • Vlhčené ubrousky
  • Vatové polštářky a tyčinky
  • Ručník nebo savá podložka
  • Spínací špendlík
  • Svítilna
  • Dezinfekční gel na ruce