Všechny objednávky vytvořené od středy 27.03.2024 budou z důvodu stěhování skladu expedovány v úterý 02.04.2024 !

Triky a tipy, jak spolehlivě ochránit svého psa před klíšťaty.

Jak ochránit psa před klíšťaty

S příchodem jara si se svým čtyřnohým parťákem můžete užívat příjemných procházek rozkvetlou krajinou, ale zároveň nastává méně oblíbená sezóna klíšťat. Společně s blechami patří mezi parazity, které naše psy nejvíce ohrožují. Klíšťata vám doslova pijí krev a jsou tak nevítanými hosty, zvláště pak ve psím kožichu. Každoročně se jich vyskytuje velké množství a mohou způsobit vážné problémy, proto byste měli včas pomyslet na prevenci. Jak psa chránit před klíšťaty? Který preventivní způsob je nejúčinnější? A jak vytáhnout psovi bezpečně klíště? Před prvními procházkami je třeba být plně připraven na každou situaci. Od toho je proto tady náš článek, kde se všemu podíváme na zoubek.

Obojek proti klíšťatům

6 tipů, jak předcházet klíšťatům u psa

Klíšťata se nejčastěji drží ve vysoké trávě a neudržovaných křovinách. Nebezpečí na vás kouká ale i v lesích. Na procházky byste proto měli volit takové prostředí, kde je riziko přisátí klíštěte minimální. Samozřejmě pokud vlastníte zahradu, je vhodné udržovat trávník krátce střižený. Po každém venčení by rovněž měla následovat důkladná prohlídka, zda jste si nepřinesli nové podnájemníky. Kromě dodržování těchto zásad ale můžete zvýšit bezpečnost vašeho psa s pomocí speciálních antiparazitárních přípravků, které si účinně poradí s těmito nezvanými parazity. Vždy je vhodné se o konkrétní variantě poradit s vaším veterinárním lékařem.

1.     Tablety

Jednou z možných variant jsou obyčejné tablety, které se psovi dávají jednou za měsíc. Ty dokáží zabíjet nejen klíšťata, ale i blechy, a to ve všech vývojových stádiích až po dobu 12 týdnů. Je ale třeba požádat veterinárního lékaře o předpis, neboť nejsou volně prodejné. Přestože je to pravděpodobně nejdražší metoda, nabízí velkou výhodu v té podobě, že se nedostanete do kontaktu s chemikáliemi jako u přípravků spot-on. Můžete se tak se svým mazlíčkem bez obav mazlit. Zároveň je to vhodná varianta i pro psy, kteří jsou citlivější, mají alergii nebo dermatologické obtíže. Účinná látka se v těle psa navíc nekumuluje ani nemetabolizuje. Není tak divu, že je tento způsob s každým rokem stále oblíbenější.

2.     Spot-on

Speciální přípravek je uložen v pipetě a kape se na kůži mezi lopatky, zpravidla na místo, kam pes nedosáhne a nemůže jej tak slízat. Pořídit ho můžete nejen u veterinárního lékaře, ale také v chovatelských potřebách nebo lékárně. Kromě klíšťat také likviduje blechy, ale účinnost je pouze cca měsíc. Za sezónu je třeba přípravek aplikovat opakovaně, aby byl pes stále chráněný. Účinnost mimo jiné snižuje koupání psa, a rovněž hrozí, že po nanesení přípravku zapomenete a psa pohladíte. Styk s látkou je sice bezpečný, a to i pro psa, ale výjimečně může vyvolat kožní reakci. Názory na metodu spot-on se velmi liší a mnoho chovatelů tento způsob nepovažují za příliš účinný. Naproti tomu jde o efektivnější metodu než v případě antiparazitních obojků.

3.     Antiparazitní obojky

Nejrychlejším řešením jsou antiparazitní obojky, jejichž účinek nastupuje už do 48 hodin po nasazení. Navíc je najdete v každých chovatelských potřebách a existuje řada výrobců, a tím i odlišných druhů a kvalit. Přišly na trh jako jedny z prvních, mnoho chovatelů si už na ně zvyklo a není divu, že jsou obojky nejčastější ochranou před klíšťaty a blechami. Každý druh obojku se liší dobou působení a nevyplatí se tak na něm šetřit. Některé jsou navíc voděodolné a chrání psa i při častějším koupání. Vede se však řada diskuzí o jejich účinnosti. Řada majitelů totiž klíšťata odstraňuje, i navzdory tomu, že pes obojek poctivě nosí, stejně tak se při kontaktu s obojkem mohou objevit nežádoucí alergické reakce – a to jak u psů, tak u lidí. Mohou také vydávat specifický a nepříjemný zápach. Obojek zpravidla musí být upevněn dostatečně těsně, aby mohly být účinné látky vstřebávány do kůže. Oproti jiným variantám také hrozí jeho ztracení, což vzhledem k jeho ceně není zrovna zanedbatelná položka.

4.     Antiparazitní šampony, spreje či pudry

V nouzových chvílích také může využít různé šampony, spreje nebo pudry. Ty obsahují speciální složky, které parazity odpuzují nebo dokonce zabíjejí. Účinnost těchto přípravků ale není 100% a trvá kratší dobu. Ze zvířete je navíc silně cítit, a není vhodný pro alergické či jinak citlivé psy včetně březích a kojících fen. Také by přípravek nikdy neměl být nanášen v blízkosti hlavy psa, jinak hrozí vdechnutí a podráždění sliznice. Jako prevence jsou však tyto přípravky dostačující a zpravidla je seženete v každých chovatelských potřebách. Nejlepším využitím pro ně je funkce repelentu, kdy se váš mazlíček bude delší dobu pohybovat venku, anebo na vyčištění pelechu a jiných ploch, které přišly do styku s parazity.

5.     Elektronický odpuzovač

Už žádná chemie. To slibuje nová technologie, kterou představuje ultrazvukový odpuzovač. Ten je vhodný pro zvířata všech druhů, velikostí a věku. Protože neobsahuje žádné látky, mohou tuto metodu využívat i mláďata, zvířata v době březosti a laktace nebo citlivější jedinci. Jak to funguje? Elektronický repelent obsahuje mikročip, který vydává ultrazvukové impulsy o frekvenci 40 kHz, které jsou neslyšitelné pro zvíře i člověka. Tyto vlny spolehlivě odpuzují parazity v okruhu 3 metrů a brání tak jeho napadení. Odpuzovač se umisťuje na obojek a je možné jej kombinovat s dalšími antiparazitními přípravky. Pouze před koupáním je třeba repelent sundat, avšak vlhkost či slabý déšť nesnižuje jeho účinnost.

6.     Přírodní produkty

A co takhle, kdyby prevence proti blechám a klíšťatům byla součástí stravy vašeho mazlíčka? Žhavou novinkou na trhu je bylinný prášek ze zcela přírodních složek, který stačí přimíchat do denního krmiva vašeho čtyřnohého parťáka. Přípravek buduje přirozenou imunitu psovi a představuje tak spolehlivou ochranu. Variantou jsou také peletky, které mohou zároveň představovat pamlsek. Výrobky jsou vhodné i pro štěňata. Je pouze důležité dodržovat uvedené dávkování a začít s přípravky krmit dostatečně dlouhou dobu přes sezónou klíšťat, aby měly ten správný účinek.

 

Jak správně odstranit klíště u psa

Ačkoli je prevence důležitá, žádné antiparazitikum vám nezaručí stoprocentní ochranu. Pokud jste si tak pořídili psa v naději, že vás výše zmíněné přípravky zachrání a vy nebudete muset nikdy řešit vytahování klíšťat, jste na omylu. Pořiďte si tak vhodné pomůcky a po každém venčení psa vždy důkladně prohlédněte. Klíšťata si zpravidla vybírají takové místo, kde je slabá kůže a méně srsti. Mezi nejčastější úkryty patří oblast okolo čenichu a tlamy, očí, uší (i uvnitř), ocasu, krk, břicho nebo vnitřní strana stehen, tlapky a prostor mezi prsty.

Samotné odstranění klíštěte není žádná věda a není třeba se ho bát. Základem je pinzeta, desinfekce a rukavice. Přesto mnoho lidí netuší, jak správně a bezpečně klíště vytáhnout. Představujeme tak 6 jednoduchých kroků, které vám s tím pomohou.

  1. V žádném případě na postižené místo neaplikujte oleje nebo masti, které jen zvýší pravděpodobnost infekce. Klíště se totiž začne dusit a bude vypouštět toxické látky.
  2. Za pomocí speciální pinzety uchopte klíště co nejblíže kůži a mírným tahem ho vytáhněte.
  3. Zkontrolujte, zda v kůži nezůstala hlavička a kusadla klíštěte.
  4. Vydezinfikujte ránu, nejlépe jódovým preparátem.
  5. Zlikvidujte klíště. Nikdy se jej nedotýkejte holýma rukama. Použijte rukavice a vždy si důkladně umyjte ruce i použitý nástroj.
  6. Ránu pravidelně kontrolujte. Pokud kůže v okolí zarudne nebo se u zvířete objeví zdravotní komplikace jako apatie nebo horečka, vydejte se co nejrychleji na veterinární kliniku.

Klíšťatě u psa

Onemocnění přenášená klíšťaty

Klíšťata mohou i na psy přenášet závažná onemocnění, která mohou být v krajních případech smrtelná. Proto byste neměli zanedbávat kontrolu po návratu z procházky. Některá klíšťata mohou být špatně vidět, ať už je to jejich velikostí nebo tím, že je lovíte z dlouhých chlupů. Myslete ale na to, že pokud klíště vytáhnete 24 až 36 hodin po napadení je riziko nákazy téměř nulové.

Nejčastějším onemocněním je lymská borelióza, která má pozvolný a nenápadný průběh. Bohužel často končí fatálně. Řešením může být i očkování psa proti lymské borelióze. Proti klíšťové encefalitidě bohužel vakcinace neexistuje, ale psi na ni trpí výjimečně.

Mnohem závažnější je takzvaná babezióza neboli psí malárie, která napadá červené krvinky. Obtížně se diagnostikuje a včasný zásah veterinárního lékaře je nezbytný, neboť následky jsou nedozírné… Stejně tak vážná je i anaplazmóza, která naopak postihuje bílé krvinky. Na obě uvedená onemocnění není možné psa očkovat, léčba je pouze za pomocí antibiotik.