Chlupáči pozor ! Prodejna Říčany je trvale přesunuta do OC Lihovar, Barákova 237, Říčany !

Než si pořídíte zvíře aneb 9 otázek k zamyšlení

Mláďata jsou roztomilá v každé situaci, není proto divu, že obměkčí srdce kdekoho. Zvířata se tak stala součástí mnoha domácností. Než se však i vy rozhodnete pro pořízení nového člena, je nutné si uvědomit, že zvíře vedle radosti přináší také velkou zodpovědnost. Ať už pořizujete morče, psa, kočku nebo třeba delfína, je důležité mu poskytnout ty nejlepší podmínky pro život. Zvíře je živý tvor, který změní celý váš život, ale především představuje závazek na dlouhé roky. Jste proto opravdu schopni mu dát vše, co potřebuje? Zamyslete se tak nad několika klíčovými otázkami, které vám pomohou si utřídit myšlenky a se vší důležitostí se rozhodnout o tom, zda jste připraveni, aby se vaše domácnost rozrostla o dalšího člena smečky.

psí štěstí

1. Pořizuji zvíře, na které nemá nikdo v domácnosti alergii?

Určitě už jste na internetu četli příběh, kdy si rodina pořídila nového domácího mazlíčka, ale během jednoho měsíce mu hledala nový domov, protože se u některého ze členů domácnosti projevila alergická reakce. Takových případů je bohužel spousta, a je to také jeden z nejčastějších důvodů, proč lidé vracejí zvíře chovateli nebo jej prodávají. Přitom vzniklou situaci lze řešit i jiným a s ohledem na zvíře šetrnějším způsobem.

Alergické reakce se všimnete poměrně snadno díky zarudnutým očím, slzení, ucpanému nosu nebo záchvatům kašle. Někdy se také mohou objevit i kožní vyrážky. Na rozdíl od pylových alergií, které jsou sezónní záležitostí, se alergie na zvířecí srst může objevit prakticky kdykoli. Než se proto rozhodnete pořídit nějakého mazlíčka, můžete si nechat udělat testy na jednotlivé druhy zvířat na alergologii. Alergenem zpravidla nebývá srst, ale roztoče, které v ní žijí. Mnohem agresivněji ale působí zvířecí sliny, prach v podestýlce nebo seno. Sympatickým řešením může být pořízení takového mazlíčka, který vylučuje menší míru alergenů. Příkladem takového zvířátka může být třeba želva. Pokud vás sužuje přímo alergie na srst, řešením mohou být i bezsrsté kočky, psi nebo morčata. Zvíře ale nutně dávat pryč nemusíte, pokud budete důkladně dodržovat určité hygienické zásady a budete užívat doporučené léky. U dětí se navíc alergie v závislosti na věku mění a jsou známy případy, kdy alergie zcela vymizela.

2. Uvědomuji si, co všechno pořízení živého tvora obnáší? Jsem schopný udělat změnu?

Zvíře je živý tvor, kterého nestačí jen každý den nakrmit. Potřebuje také vaši pozornost. Zvlášť pokud si pořídíte psa nebo kočku, váš život se doslova obrátí o 180 °. Počítejte s tím, že vašeho čtyřnohého mazlíčka budete muset pravidelně denně venčit (a to za jakéhokoliv počasí), uklízet po něm nepořádek, učit jej čistotě, věnovat mu svůj čas… a to na úkor vlastních potřeb. Svůj volný čas najednou budete muset přizpůsobit zvířeti, které se na vás stane závislé. Nemluvě o tom, že se nejedná o krátkodobou změnu. Váš mazlíček s vámi bude žít dlouhé roky.

3. Mám na zvíře dostatek času?

Každé zvíře bez výjimky ovlivní váš životní režim, bez ohledu na to, zda potřebuje více nebo méně pozornosti. Před pořízením byste si tak měli ujasnit, zda jste si vybrali vhodné plemeno z hlediska svého životního stylu. Jste spíše gaučová brambora, která si chce po práci odpočinout se skleničkou vína? V tom případě byste si neměli pořizovat australského ovčáka, přestože vás ohromil svým vzhledem. Stejně tak je hloupost si pořídit dlouhosrsté morče, když víte, že nebudete mít čas se věnovat péči o srst. Zvíře vám spolkne mnoho času také z hlediska výchovy a výcviku, což je alfa a omega v životě psa či kočky. Pokud jste věčně pracovně vytíženi, máte mnoho koníčků a zálib, zřejmě byste měli zvolit takový druh, který nebude vyžadovat mnoho vaší pozornosti, třeba rybičky. Myslete na to, že je zvíře živý tvor, který potřebuje nejen společnost svého páníčka.

kočkapes

4. Jsem schopný zvířeti zajistit vhodné a bezpečné podmínky pro život?

Než se rozhodnete si zvíře pořídit, uvědomte si, v jakých podmínkách žijete a zda jste schopni zvířeti poskytnout vhodné a bezpečné prostředí. Je holý nesmysl si do bytu 2+kk pořizovat vlkodava, který nebude mít dostatečný prostor pro vybití své energie. Každý živý tvor potřebuje něco jiného a je potřeba mu to zajistit. Myslete také na to, že i zvíře potřebuje klidné místo pro nerušený odpočinek. Úprava prostředí se mimo jiné týká i hlodavců. Máte vhodné místo pro umístění klece? Nebude vás zvíře v noci rušit svými aktivitami? Je klec dostatečně prostorná? Otázek k zamyšlení je ale mnohem více.

Kromě zmíněného byste také měli vzít v potaz bezpečí vašeho domova. Zkuste si projít váš byt očima zvířete a zamyslet se nad tím, co by mohlo být nebezpečné. Ať už se jedná o jedovaté rostliny, nezabezpečená okna, balkony, volné elektrické kabely, škvíry mezi nábytkem a mnoho dalšího.

5. Má mi kdo pohlídat zvíře v době mé nepřítomnosti?

Rádi cestujete? Nabízí se jednoduché řešení, a to vzít zvíře s sebou. Ne vždy nám to ale podmínky umožňují, nemluvě o tom, že pro mnoho zvířat je cestování stresujícím zážitkem. Zatím co psi nebo hlodavci budou k cestování svolnější, kočky jsou velmi vázané na prostředí, v němž žijí. Je třeba si tak dopředu ujasnit, zda se máte na koho obrátit, kdo by vám zvíře po několik dní byl ochoten pohlídat a postarat se o něj. I pokud nejste vyloženě dovolenkový typ, může vám přijít pomoc vhod v případě náhlého onemocnění nebo neočekávané pracovní cesty.

6. V domácnosti už jsou nějaká zvířata. Je vhodné přinést do smečky dalšího člena?

Máte už doma nějakého toho chlupáče? Snese se s dalšími zvířaty? A co budoucí přírůstek, je tolerantní vůči dalším domácím mazlíčkům? Řada otázek, na které byste měli znát předem odpověď. Pokud máte doma dominantního psa, který se nesnese s dalšími, nemá smysl uvažovat nad pořízením štěněte. Opatrní byste měli být i v případě, pokud si pořizujete například lovecké plemeno a vlastníte hlodavce. V takovém případě byste je měli mít dobře zabezpečené, aby nedošlo k neštěstí.

Stejně tak, pokud žádná zvířata nevlastníte a pořizujete si společenské zvíře, kterému se daří více ve smečce, je dobré zvážit, zda nepořídit zvířata rovnou dvě. Tím si částečně ulehčíte, neboť v době vaší nepřítomnosti se zvířata zabaví společně a nebudou strádat.

V každém případě je třeba myslet na to, že důsledná socializace je základ každého chlupáče.

7. Mám dostatek financí na pořízení zvířete?

Koupí zvířete to zdaleka nekončí. Počáteční výdaje budou poměrně vyšší, protože je nutné pořídit základní výbavu, která se liší v závislosti na druhu zvířete. Zatím co pro psa budete pořizovat krmivo, pamlsky, obojek, vodítko, hračky nebo pelíšek, u ptactva bude velkým výdajem také prostorná voliéra. Je třeba si uvědomit, že náklady vás budou čekat po celý život zvířete. Kromě pravidelných výdajů za krmivo, byste si měli ujasnit, zda máte dostatek financí na případnou veterinární péči. Cena za ošetření se totiž může vyšplhat až do řádů desítek tisíc korun! Veterinární péče se ale netýká jen nešťastných úrazů. Cesta k veterináři se vás bude týkat i v případě pravidelného očkování nebo ošetření proti parazitům jako jsou blechy, klíšťata nebo červi.

 chov koček 

8. Jsem rozhodnutý, ale mám pořídit samici nebo samce?

Váháte, zda pořídit samce či samici? U psů musíte počítat s tím, že fenka bude 2× do roka hárat, zatímco u psa tyto problémy odpadají, ale zase ho feny v tomto období budou lákat. Obě pohlaví mají navíc svá povahová specifika. U koček je zase vhodnější kastrovat obě pohlaví, pokud nemáte registrovaný chov a neplánujete odchovávat koťata. V případě papoušků jsou samci komunikativnější a přítulnější… A tak bychom mohli pokračovat donekonečna. Pohlaví je zkrátka zcela individuální faktor, ať už co se týče druhu zvířete nebo vašich preferencí. Finální volba tak závisí pouze na vás.

9. Vím, odkud nového člena rodiny pořídím?

Platí jednoduché pravidlo: pečlivý výběr, a hlavně se neunáhlit. Vybírejte zvíře zásadně od ověřeného chovatele, který má registrovanou chovatelskou stanici. Nejen že k mazlíčkovi automaticky dostanete průkaz původu, ale především budete mít jistotu, že zvíře pochází z chovu prostého nákaz, kdy kromě zdraví budete mít zaručený vzhled, typické povahové rysy a čistotu plemene. Navíc budete jednat s odborníkem = chovatelem, který vám poskytne doživotní chovatelský servis. Pokud si někdy nebudete s něčím vědět rady, budete se mít vždy na koho obrátit. Je dobré si proto důkladně prohlédnout veškeré nabídky a zajímat se, abyste nenaletěli podvodníkům. V dnešní době se roztrhl pytel s nepapírovými zvířaty, na nichž se prostí lidé pokoušejí pouze vydělávat. Zvířata z těchto „chovů“ jsou zpravidla za nižší cenu, což je pro mnohé lákavější, ale už jen málokdo přemýšlí nad tím, že do takového zvířete později vrazí nehorázné sumy za veterinární péči…